Com cada any aquest dissabte 25 de gener l’Aula va ser una de les entitats co-organitzadores de l’Encesa de Torres i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans. L’acte, que va tenir lloc a la Torre d’en Nadal va començar a les 12:45. La jornada presentà la següent estructura: a les 12.55 hores la lectura del Manifest elaborat enguany per Amnistia Internacional, a les 13:00 l’encesa de fum i el repartiment de flors i a les 13:10 la xerrada Quan els que morien al mar buscant una vida millor eren els vilassarencs, l’acte acabà amb l’audició del Viatge a Ítaca de Lluís Llach.
Un any més la iniciativa segueix amb la voluntat de sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any. I al mateix temps, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana.
La iniciativa, nascuda a Mallorca l’any 2016 com una iniciativa d’un grup de docents de l’Institut d’Educació Secundària Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX que van realitzar una acció per tornar a fer possible la connexió visual entre les torres amb motiu de la commemoració del IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals de foc i fum que fou utilitzat des del s. XVII, any rere any ha anat agafant força i cada cop aplega més territoris participants en aquesta iniciativa solidària i reivindicativa.
Les entitats coordinadores, l’Institut Ramon Muntaner, el Consell de Mallorca, el Fons Mallorquí de Cooperació i Amnistia Internacional s’encarreguen de coordinar i organitzar tots els punts d’encesa que participen cada any en aquesta iniciativa.
Enguany, des de l’IRMU hem coordinat els territoris de Catalunya, País Valencià i la Franja, comptant amb la col·laboració del Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Consell Comarcal del Maresme i Federació de Municipis de Catalunya, així com també amb el suport del patronat de l’IRMU format pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació d’Ateneus de Catalunya.
Podeu consultar tots els punts d’Encesa, 53 punts d’Encesa de 43 municipis diferents, a www.irmu.org.
Deixeu un comentari