El concert poético musical del Duet MARENDA i l’Assemblea General de Socis donen el tret de sortida al 8è curs de l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar
Comptarà amb la participació de dos reconeguts neurocientífics Rodrigo Quian i Gustavo Deco que respondran a la pregunta “Què ens fa humans?” i amb Espartac Peran que parlarà de “l’Amor i Dol, Vida i Mort, parlem-ne sense tabús”.
Reconeguts experts en el seu àmbit desenvoluparan temes sobre Climatologia, Ciència, Història, Sociologia i Esports. Entre ells comptem amb Mariano Barriendos Vallvé, Llicenciat en Historia i Doctor en Geografia per la Universitat de Barcelona que ens parlarà sobre “Episodis Meteorològics adversos a escala històrica (Catalunya, segles XIV-XX), que mostrarà els resultats de la recerca en climatologia històrica, descrivint el comportament de les sequeres i de les pluges torrencials des del segle XIV fins a l’actualitat a Catalunya. Per la seva part, els reconeguts neurocientífics Rodrigo Quian i Gustavo Deco respondran a la pregunta “Què ens fa humans? amb “Un enfocament des de les neurociències”. Mostraran la manera única en què els humans processem memòries i pensaments. S’analitzarà totalment el cervell, diferenciant-lo del d’altres espècies. També es discutiran els fenòmens de malalties neuropsiquiatries en humans i, com a eix particular i preu a pagar per la seva singularitat, la de l’Alzheimer
En l’apartat d’història tindrem a David Garcia i Rubert, Doctor en Arqueologia i professor agregat de la Universitat de Barcelona, que explicarà “Una història diferent sobre els fenicis i els grecs a la Catalunya antiga”. En aquesta xerrada es trencaran alguns d’aquests mites historiogràfics que no van passar mai. “Caçats pel llenguatge” és el títol de la conferència de Sheila Queralt, Perit judicial en lingüística forense. En la seva presentació, s’exploraran casos reals on l’anàlisi lingüística ha estat clau per a resoldre crims i disputes legals.
En “Amor i dol, vida i mort: Parlem sense tabús” Espartac Peran, periodista, escriptor i presentador de TV3, ens parlarà de la mort com un fet natural i que forma part de la vida. Ramon Besa i Camprubí, periodista esportiu amb el títol “De l`olimpisme amateur a la voràgine econòmica de la superlliga” explicarà com els Jocs Olímpics s’han allunyat de l’amateurisme pur, en contra del que havia previst Pierre de Coubertin, al permetre la participació d’atletes professionals, arran del patrocini de les empreses i la comercialització dels Jocs.
En col·laboració amb la Fundació Ernest Lluch, en format de diàleg, Joan Subirats, catedràtic en Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Cristina Pujades, biòloga cel·lular i neurobiòloga, debatran sobre “L’impacte de la Ciència i la Tecnologia”.
Monogràfic
Paral·lelament a aquestes conferències està previst el monogràfic “L’Imperi Otomà. L’altra història d’Europa”, impartit per l’Alexis Serrano, historiador i director de l’Arxiu Comarcal del Maresme. L’estudi de la civilització otomana ens mostra una altra cara del món islàmic nítidament allunyat dels prejudicis i estereotips que tenim actualment.
Cinefòrum
“Amour”, Quan l’amor i la mort es donen la mà. El sentit de la vida, del director Michael Haneke és el títol de la pel·lícula que es presentarà en col·laboració amb la Plataforma del Cinema, dinamitzat per Amparo Menéndez Villanueva, psicòloga especialitzada en l’acompanyament en processos de dol.
Sortides
En el programa d’aquest trimestre s’inclouen dues sortides. La primera, el 4 d’octubre, “L’Itinerari de l’Aigua. Riscos Climàtics i Gestió de l’Aigua en una ciutat d’Antic Règim”, que consistirà en una sortida a peu per Ciutat Vella guiada per Mariano Barriendos, Llicenciat en Historia i Doctor en Geografia per la Universitat de Barcelona.
Qui som?
L’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar (AeU-VdM) és una associació no lucrativa que vol ser un espai de formació obert a totes les persones interessades en la seva formació permanent i actualitzada, afavorint la reflexió i la relació.
El seu objectiu és conèixer i debatre sobre temàtiques relatives a qualsevol tipus de pensament: filosòfic, sociològic, polític, científic, tecnològic, mèdic, entre d’altres. I alhora, també poder contrastar opinions i vivències en un entorn de convivència i diàleg.
L’AeU-VdM està vinculada a la Universitat Pompeu Fabra que garanteix la qualitat dels continguts formatius de l’Aula.
Deixeu un comentari