El dijous 9 de juny

Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora. 

 

 

 

El Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora és un equipament cultural situat a Teià gestionat per la Mancomunitat de Serveis d’Alella, El Masnou i Teià a través d’una concessió administrativa. El complex engloba un jaciment arqueològic d’època romana i un edifici adjacent que compta amb un espai per a la recepció de visitants, un petit centre d’interpretació amb projecció audiovisual i una sala polivalent per realitzar tota mena d’activitats i tallers per a grups.

La missió del Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora consisteix a vincular el discurs històric amb la cultura vitivinícola del territori actual de la DO Alella, en coordinació amb altres organismes, equipaments i agents privats, com ara cellers, viticultors i el món de la restauració, entre d’altres.

“La cella vinària”

Descobert per Lluís Galera el 1966, el jaciment arqueològic va ser obert al públic el 2009 amb el finançament del FEDER, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, i el patrocini d’Acesa Abertis, Caixa Laietana i Alella Vinícola.

El celler romà de Vallmora va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietània romana amb activitat documentada entre els segles I aC i V dC.

Vint-i-dos segles després, l’equipament permet entendre com era el conreu, la producció i la comercialització del vi laietà a l’època romana. El jaciment inclou una vinya testimonial i una vinya experimental, i conté les dues úniques reconstruccions del país de premses de vi tal com eren fa 2000 anys.

A més, s’hi conserven vestigis de les sales de premsat (torcularia), dels dipòsits de most (laci) i de tines de ceràmica semisoterrades (dolia defossa) per a la fermentació i l’envelliment del vi. A més, entre les diverses troballes, es conserva el signaculum de plom amb el nom del responsable del celler al segle II dC: “Epictec, esclau de Luci Pedani Clement”.

Al peu del cim de Sant Mateu, a la Serralada Litoral, es troba la Casa Cambray. Perfectament integrada entre el mar i la muntanya, aquesta és d’estil colonial i data del segle XIX, constituint un dels edificis més representatius del municipi de Teià, a la comarca del Maresme. Des de l’exterior de la casa, es pot veure el Refugi de la Ferreria i la Serra de Sant Mateu, així com el Mar Mediterrani.
L’any 1975, Antonio Gonzalez la va convertir en restaurant familiar, conservant el nom original. Des d’aleshores, la seva família, juntament amb la resta de l‘equip, han estat oferint els seus plats de cuina casolana i de mercat a la població de la comarca i rodalies.

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?