Ucraïna, la guerra des de dins
11 febrer | Horari 18:00 - 19:30
La guerra a Ucraïna desfermada per la invasió russa del país s’ha enquistat sobre el terreny i sobre l’agenda política internacional, i ha ressuscitat els pitjors trets de les guerres passades: hem vist bombardejos sobre població civil, fosses comunes, tombes massives, sales de tortura, violacions, saquejos… El que des del Kremlin es va dissenyar com una operació de pocs dies per sotmetre un país sencer, s’ha convertit en una guerra que ja dos anys i mig que dura. La geopolítica ha caigut també damunt Ucraïna, amb l’OTAN, la Unió Europea i bona part dels països del que anomenem occident, donant suport a Ucraïna. Rússia no té suports explícits i eficaços més enllà de Bielorússia. Entre els països del sud i els emergents, però, les posicions són crítiques amb occident. Parlarem del conflicte i també, de la cobertura periodística sobre el terreny d’aquesta guerra que ha causat ja centenars de milers de morts.
Lluís Caelles és periodista i professor associat de Televisió a les facultats de Periodisme a les universitats Pompeu Fabra(UPF) i Abat Oliba (UAO). Actualment, sots-cap de la secció d’InternacionaI de TV3 i reporter, ha dirigit i presentat els Telenotícies Nit, Matí i Vespre a TV3. Ha estat corresponsal de TV3 a Brussel·les i va formar part de l’equip que va posar en marxa el canal de notícies 3/24.
Col·laborador del programa 30′, va rebre el premi Unicef 2002 pel reportatge “Els nens dels camions”. Ha estat coordinador de l’àmbit de Televisió del Llibre d’EstiI dels mitjans de la CCMA i és co-autor, juntament amb Sergi Vicente, del llibre “Fukushima, crònica d’un tsunami nuclear”. Ha treballat també al circuit català de TVE, al diari Segre de Lleida i a la ràdio (COPE Barcelona i Cadena Catalana. Com a reporter, ha cobert alguns dels esdeveniments que han definit el nostre món, com ara els atemptats contra les Torres Bessones, el tsunami i la crisi nuclear de Fukushima, les conseqüències de la catàstrofe de Txernòbil, l’ampliació de la Unió Europea a l’est, l’arribada de refugiats a Europa, la guerra de Gaza i, darrerament, la invasió russa d’Ucraïna i la guerra que ha desfermat.
Deixeu un comentari