Tots vivim envoltats d’objectes i elements resultants de l’activitat dels dissenyadors. Malgrat que són utilitzats habitualment per milions de persones, als
ulls de molta gent no queda gaire clar quina utilitat tenen el disseny i els dissenyadors.
Sovint es pensa que el disseny és només una aportació estètica, dedicada tan sols a millorar la bellesa dels objectes i que moltes vegades és fruit de capricis dels seus creadors o de modes frívoles i passatgeres.
Ben segur que en aquesta percepció hi han contribuït algunes actituds del mateix gremi.
Hem escollit quatre obres de la història del disseny que creiem que demostren la utilitat i la raó de ser de la professió de dissenyador i, alhora, permeten veure maneres de treballar per resoldre problemes diversos en moments històrics diferents. Parlarem del diseny tipogràfic exemplificat amb el cas de la lletra Futura de Pol Renner, també d’un cas emblemàtic del disseny més utilitari, el plànol del metro de Londres de Harry Beck, continuarem amb un objecte d’us quotidià i domèstic, la setrillera dissenyada per Rafael Marquina i acabarem amb la prestatgeria 606 de Dieter Rams.
A càrrec de Pere Fradera Barceló
Dissenyador i artista. Llicenciat en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1979 inaugura el seu propi estudi de disseny des d’on ha treballat per nombroses entitats i empreses, entre les quals destaquem els Ajuntaments de Mataró i Argentona, els Museus de Mataró, el Museu del Càntir d’Argentona, el del Disseny de Barcelona, el d’Història de Sabadell, el d’Història de la Ciutat de Barcelona; també ha treballat per a la Fundació de la Caixa, la Fundació Vila Casas, el Departament de Cultura de la Diputació de Barcelona, el de la Generalitat de Catalunya, altres entitats culturals i diverses empreses privades.
El 1989 va entrar com a professor a l’Escola Massana de Barcelona on va impartir classes de projectes de disseny gràfic, d’història del disseny i de la tipografia, de teoria de la imatge i d’on es va jubilar l’any 2020.
Ha estat assessor de l’lnstitut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI) de la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia del Govern Balear per a la promoció del disseny a les Illes i és membre del Consell del Patrimoni de l’Ajuntament de Mataró.
Ha realitzat diverses exposicions d’obra artística personal.

Deixeu un comentari