Carregant Esdeveniments

Tots els Esdeveniments

L’actual situació del clima amb un escalfament global i la constatació que s’està produint un canvi climàtic en el qual l’activitat humana hi participa com a agent causal, comporta una situació d’incertesa sobre el comportament de la variabilitat climàtica futura. Existeixen projeccions climàtiques que apunten cap a un increment dels fenòmens meteorològics extrems en el futur proper. Aquesta situació a les regions mediterrànies suposa una greu afectació dels recursos hídrics, per l’increment d’episodis hidrometeorològics extrems, com pluges torrencials i sequeres.
La recerca científica s’adreça, lògicament, a tenir el millor coneixement científic sobre el clima actual i el seu deteriorament, així com les projeccions que pot tenir en escenaris futurs. En canvi, també es treballa en la identificació dels comportaments extrems del passat, per tenir la caracterització més precisa possible dels fenòmens meteorològics que s’han produit i així ubicar en freqüència i severitat els que es produeixin a l’actualitat.
La present conferència mostrarà els resultats de la recerca en climatologia històrica, descrivint el comportament de les sequeres i de les pluges torrencials des del segle XIV fins l’actualitat a Catalunya, així com les fonts d’informació i els mètodes que han permès aquesta activitat de reconstrucció climàtica.
Finalment, es poden descriure en detalls algun dels episodis meteorològics de major severitat ocorreguts a Catalunya, com la supersequera de 1812-1825 o les inundacions de “L’Any del Diluvi” de novembre de 1617.

Mariano Barriendos (Barcelona, 1963)

Llicenciat en Historia (1987) i Doctor en Geografia per la Universitat de Barcelona (1994), on és professor agregat en excedència.
La Tesi Doctoral sobre climatologia històrica a Catalunya (1994) és la primera de l’especialitat a Espanya, obtenint la màxima qualificació, Premi Extraordinari de Doctorat i accèsit al Ier Premi Claustre de Doctors de la Universitat de Barcelona.
La recerca posdoctoral es va desenvolupar al Departament d’Història social i Ambiental de la Universitat de Berna (Suïssa), sota direcció del Prof. Dr. Christian Pfister. La recerca posterior ha estat desenvolupada i coordinada amb diferents grups de recerca climàtica europeus.
Actualment, és consultor ambiental i investigador visitant a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (Consell Superior d’Investigacions Científiques).
La seva activitat investigadora s’ha centrat en la climatologia històrica, participant en més de 20 projectes de recerca públics i més de 15 contractes de recerca amb administracions. Els resultats d’aquesta activitat es concreten en la participació en més de 270 publicacions, de les quals, més de 80 en revistes científiques internacionals. Aquesta especialitat de la climatologia es dedica a la caracterització del clima a partir dels registres qualitatius preservats en fonts documentals històriques, recopilant informació en arxius històrics i esdevenint una veritable activitat interdisciplinar.
Els darrers anys, l’activitat ha posat èmfasi en la reconstrucció de fenòmens hidrometeorològics adversos dels darrers 1000 anys en altes resolucions temporals a la Península Ibèrica. L’estudi d’inundacions, sequeres, temporals i altres fenòmens adversos de gran severitat s’ha desenvolupat en col•laboració amb nombrosos grups de recerca de l’àmbit europeu, amb qui es comparteixen metodologies i bases de dades per a una millor comprensió dels fenòmens meteorològics i dels patrons climàtics de baixa freqüència. La base de dades AMARNA que ha constituït ja disposa de 20500 registres i més de 5800 episodis per al periode 1035-2023.

Share This Story, Choose Your Platform!

Deixeu un comentari