CONFERÈNCIES GENER - JUNY 2018
Dimarts, 19 de juny de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Vicenç Villatoro i Lamolla: "LA CULTURA AL SEGLE XXI"
Vicenç Villatoro i Lamolla és llicenciat en Ciències de la Informació; va ser director del diari Avui del 1993 al 1996. Entre altres càrrecs importants, destaquen el de director general de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya (1997-2000), director de la Fundació Enciclopèdia Catalana i director de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (2000-2004). Entre l’any 1999 i el 2002 va ser diputat al Parlament de Catalunya per Convergència i Unió. A partir del 31 de gener del 2011 ostenta el càrrec de president del Institut Ramon Llull. Com a periodista ha contribuït en diversos mitjans: Catalunya Ràdio, diari Avui, El Periódico de Catalunya i Canal 33, on va presentar el programa De llibres.
La seva tasca com a escriptor s’ha traduït en una trentena d’obres publicades, algunes de les quals han estat reconegudes amb prestigiosos premis literaris com el Sant Jordi de novel•la l’any 1981. Escriptor en llengua catalana, algunes de les seves obres han estat traduïdes a l’espanyol i l’alemany. També va formar part del col•lectiu Ofèlia Dracs.
Dimarts, 5 de juny de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Mila Font Jimenez:"REPTES DE L' ACCIÓ HUMANITÀRIA AL 2018. L'EXPERIENCIA DE METGES SENSE FRONTERES"

Mila Font Jimenez és llicenciada en Ciencias Econòmicas i Empresarial per la Universitat de València. Delegada de Metge sense Fronteres de la comunitat de Valenciana, Regió de Múrcia i des del 2017 de Catalunya i BalearsF
Dimarts, 29 de maig de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Antoni Bassas i Onieva: "PERIODISTA A CATALUNYA I ALS ESTAT UNITS"
Antoni Bassas i Onieva, periodista, guionista de ràdio i televisió. Inicià la seva carrera a Ràdio Joventut de Barcelona, on passà a formar part de l’equip de transmissions de futbol en català de Joaquim Maria Puyal. Al gener del 1995 es féu càrrec del programa El matí de Catalunya Ràdio, presentat i dirigit per ell mateix. Del juny del 2009 al juny del 2013 fou corresponsal de Televisió de Catalunya a Washington. Al mes següent s’incorporà a l’equip directiu del diari Ara en el qual col•labora de manera regular. És autor del llibre A un pam de la glòria (1994), dedicat al període en què el FC Barcelona guanyà quatre lligues i la Copa d’Europa a Wembley. Guardonat amb els premis Òmnium Cultural (1998), Ràdio Associació de Catalunya (2000) i Nacional de Periodisme de la Generalitat de Catalunya (2001) pel programa El matí de Catalunya Ràdio.
L’any 2005 li fou concedit el Premi Nacional de Radiodifusió i el 2010 el premi Bloc Catalunya de l’associació STIC.CAT (Societat de Tecnologia i Coneixement ) al millor bloc de política de l’any pel seu bloc La primera esmena. L’any 2015 rebé el premi de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català en la categoria de premi Especial a una Persona en reconeixement a la seva trajectòria. L’any 2018 rebé el premi Josep Pla per l’assaig Bon dia, són les 8!.
Dimarts, 22 de maig de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.22 de
Jordi Serrano i Blanquer: "FONAMENTS DE LA LAÏCITAT A CATALUNYA"

Jordi Serrano i Blanquer (Sabadell, 1958) Llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona i des de gener de 2008 rector de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC). Membre de l’Observatori Català del Civisme del Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya i del Consell Assessor del Pla Nacional de Joventut de la Generalitat de Catalunya Comissionat de Drets Civils a l’Ajuntament de Sabadell (2011-2012) Director de la Fundació Ferrer i Guàrdia des de 1987 fins l’any 2008 i director de la revista lliurepensadora Espai de Llibertat des de 1996 fins al desembre de l’any 2008 Fundador i portaveu de la Lliga per la Laïcitat formada per GOC, GLSC, CCOO, UGT, USTEC, CGT, Cooperacció, Fapac, MRPC, Ateus de Catalunya, MLP, etc. des de l’any que es va constituir el 13 d’octubre de 2003 fins a finals de l’any 2008.
Ex-secretari general del Moviment Laic i Progressista(MLP) Membre de la Junta de la Federació dels Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya entre l’any 2000 i 2004.President de l’Escola Lliure El Sol per a la formació de monitors i directors de temps lliure de 1992 fins l’any 2005 Ara col•labora amb el Diari Ara, Diari de Girona, Público i Ràdio Sabadell.
Dimarts, 8 de maig de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Esther Gimenez-Salinas i Colomer: "LA SOCIETAT DE LA POR"

Esther Giménez-Salinas i Colomer es Doctora en Dret i psicòloga (Universitat de Barcelona). Directora de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull i Catedràtica emèrita de Dret Penal i Criminologia de la mateixa universitat. Entre els càrrecs que ha ocupat destaca el de Rectora de la Universitat Ramon Llull (2002-2012); el de membre del Consejo General del Poder Judicial (1996-2001) i el de Directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Generalitat de Catalunya (1983-1993). A nivell internacional destaquen, entre d’altres també el de membre del Board de la European Universities Association (2011-2015) i membre del Comitè Científic de política criminal del Consell de Europa. Estrasburg (1993-1997). És membre del Comitè d’ètica de la policia de Catalunya, del Comitè de Bioètica de Catalunya, del consell del diari ARA i de les agències per la qualitat del sistema universitari català i basc AQU i UNIBASQ. Col•labora quinzenalment a Catalunya Ràdio, TV3 i al diari ARA.
Dimarts, 24 d'abril de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Joan Tres i Arnau: "MIQUEL MARTÍ I POL: LA TENDRESA S'INSTAL·LA EN LES PARAULAS"
Joan Tres i Arnau és llicenciat en Psicologia i Doctor en Filologia Catalana per la universitat de Barcelona. – Llibres i articles publicats: * Francesc Comte. Il·lustracions del comtats del Roselló, Cerdanya i Conflent. Biblioteca Torres Amat, n. 16, Ed. Curial, Barcelona, 1995. * Cristòfol Despuig. Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, edició crítica, Lectures de Literatura Catalana, n. 2. Ed. curial, Barcelona, 1996. * Repertori de Manuscrits catalans (1474-1620). Volum I, amb d’altres autors, sota la direcció d’Eulàlia Duran. Institut d’Estudis Catalans, Barcelona 1998 * Serra i Postius. Lo Perquè de Barcelona, edició i estudi. Autors Catalans Antics, Fundació Pere Coromines, Barcelona 2006. * Literatura de la Revolució i la Contrarevolució (1789-1849). Volum IV. Com a col·laborador amb en Max Cahner. Ed . Curial, Barcelona, 2011. * Literatura de la Revolució i la Contrarevolució (1789-1849). Volum V (En procés d’edició) * Coordinador i articulista del monogràfic: Max Cahner. artífex de la recupreració cultural i creador d’estructures d’estat. (Barcelona 2015). President de l’Associació Gabriel Ferrater Gestor de l’Espai Poètic a l’Auditori de Sant Cugat. Membre del jurat del premi Gabriel Ferrater de Secundària
Dimarts, 10 d'abril de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Ângels Castillo Cano: "LA SOFROLOGIA: UNA CIÈNCIA DE LA CONCIÈNCIA I DE L'EQUILIBRI EMOCIONAL"

Maria Àngels Castillo. Infermera-Diplomada en Salud Pública i Dra. en Antropologia Social i Cultural (URV-UB). Màster d’Educació Emocional i Benestar (UB) i Màster Especialista en Sofrologia Caycediana. Coautora del llibre: “Avui jugarem a relaxar-nos. Guia per millorar l’atenció i concentració de nens/nenes a casa i a l’escola” (Angle editorial) . Ha aplicat la sofrologia en diferents àmbits: Amb el suport de la UAB i l’institut Mèdic de Sofrologia, ha impartit tallers amb persones diagnosticades d’ansietat, depressió i dolor crònic, al CAP de Serraparera (ICS – Vallès Occidental). Al Centre d’Investigació i Desenvolupament de la Intel·ligència Emocional de Mataró i al Centre Dàlia (centre de psicologia i logopèdia d’Alella), per a persones amb fibromiàlgia i fatiga. També, a persones amb esclerosi múltiple ( Associació Treball de Vida) i en la formació de professorat de primària i secundària amb el programa VES (valors estudi sofrologia) per aplicar-ho a l’alumnat i millorar l’atenció i concentració.
Dimarts, 27de març de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.10 d'abril
Jordi Comins Just
"ANTARTIDA. (GEL MÉS ENLLA DE LA FI DEL MÓN)"

Jordi Camins Just va néixer i viu a Igualada. Cursà estudis de Dret a la Universitat de Barcelona i és Màster Tècnic per l’Institut d’Estudis Superiors Econòmics i d’Assegurances (INESE), és professor en diverses escoles de muntanya. Professionalment es dedica a l’economia i administració d’empreses, així com a la formació didàctica i a la divulgació dels efectes que el canvi climàtic causa en tot el planeta. Ens visita a l’Aula en qualitat d’Observador glaciòleg, alpinista i esquiador, que ha participat en ascensions i expedicions a glaceres i muntanyes de molts indrets del planeta; des dels Pirineus i els Alps a l’Antàrtida, passant pels Andes i els Camps de Gel Patagònics; per l’Himàlaia, l’Àrtic i les solitàries muntanyes africanes.
Des del 1982, fa 35 anys, que dedica part del seu temps a l’observació i seguiment de les glaceres de tot el món, especialment dels Pirineus, motiu pel que ja a l’any 2012 va estar guardonat amb el Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Col•labora amb la Universitat de Saragossa, amb altres universitats europees i webs educatives; amb el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat de Catalunya; i és membre del GECCC (Grup d’Experts en Canvi Climàtic de Catalunya.
És autor de nombrosos articles i de diverses publicacions, entre les que cal destacar els llibres Los 100 últimos glaciares del sur de Europa; El Canvi Climàtic a les Glaceres dels Pirineus; La Glacera d’Aneto, efectes del Canvi Climàtic en Imatges; i el butlletí Glaceres 2016; tots ells publicats amb la intenció de divulgar de manera senzilla el fenomen de les glaceres i la seva evolució a tota la ciutadania, utilitzant la fotografia comparativa com a eina didàctica. www.gelicehielo.com.
PowerPoin del autor
Dimarts, 13 de març de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Toni Sala Isern: "VIDA I OBRA DE L'ESCRIPTOR PRUDENCI BERTRANA"

Toni Sala Isern (Sant Feliu de Guíxols, 1969). Professor i escriptor. L’any 1996 obté el premi Documenta amb el seu primer títol, el llibre de contes Entomologia (1997). Amb Pere Marín (1998) s’estrena com a novel•lista i és amb Petita crònica d’un professor a secundària (2001) quan es dóna a conèixer a un públic més ampli. Rodalies (2004) li val el el Premi Sant Joan del mateix any i el Premi Nacional de Cultura de literatura del 2005. També és autor de títols com Goril•la blanc – Memòries d’en Floquet de Neu (2003), Un relat de la nova immigració africana (2004) o Quatre dies a l’Àfrica (2005). A Comelade, Casasses, Perejaume (2006), l’autor fa una descripció detallada d’aquests tres artistes contemporanis. La tercera novel•la que veu la llum és Marina (2010) i, l’any 2012, publica els assaigs de Notes sobre literatura i les dues narracions de Provisionalitat. Amb Els nois, Toni Salaestrena, l’any 2014, el catàleg de L’Altra Editorial. Aquesta novel•la obté, el 2015, el Premi de la Crítica Catalana de narrativa i és traduïda a l’anglès. Amb l’assaig El cas Pujol, guanya el Premi Ciutat de Barcelona del 2014. Toni Sala és una de les veus narratives més brillants i amb més projecció de la narrativa catalana contemporània. És soci de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.
Dimarts, 6 de març de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Joan Manuel del Pozo: "EDUCACIÓ: DÈFICITS, REPTES I RESPOSTES"

Joan M. del Pozo Álvarez, com a polític, ha estat diputat al Congrés i al Parlament, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Girona i conseller d’Educació i Universitats en el darrer govern de Pasqual Maragall. Ha estat també conseller de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Actualment és el Síndic de la Universitat de Girona.
Dimarts, 13 de febrer de 2018 a les 6 de la tarda. .
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Rosa Lluch Bramón: "ELS REMENCES"

Rosa Lluch Bramon, Barcelona 1969Des de l’any 2003 és professora d’Història Medieval a la Universitat de Barcelona. La seva tesi va ser defensada l’any 2003 a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona. Les seves recerques principals tracten sobre la pagesia catalana baixmedieval, especialment sobre els remences: la servitud, la llibertat, la incidència dels mals usos, la diferenciació econòmica i social entre la pagesia, el conflicte remença i la guerra, la resolució del conflicte, etc. Molt directament relacionat amb això ha treballat també sobre l’hàbitat i l’organització de l’espai agrari, centrant l’atenció en els masos, l’organització i funcionament de les senyories feudals i les comptabilitats medievals. Així mateix també ha investigat sobre l’assistència als pobres als segles XIV i XV, centrant-se en l’Almoina del Pa de la Seu de Girona, una institució caritativa que repartia pa entre els pobres de la ciutat. https://youtu.be/raXh34yuzTo
Dimarts, 30 de gener de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Enric Mayolas: "UN PASSEIG PER L'ÒPERA"
Enric Mayolas és divulgador musical, vicepresident de Ribermusica. Professionalment dedicat a consultoria de serveis de salut. Metge.
“Un passeig per l’òpera”
L’Enric ens digué que la paraula òpera ve de l’italià “obra musicada” i la primera obra fou l’Orfeó de Monteverdi, l’any 1607 .
Al 1637, es va començar a pagar entrada al teatre. D’alguna forma es feia més social i menys elitista. Al teatre de Sant Cassiano , Venecia, va ser on es representà la primera una obra per a tot el públic.
L’òpera ha representat moltes obres literàries universals i sempre ha estat lligada a la modernitat. A més, igual que el futbol, desperta passió, discussió, fervor, entusiasme…
Amb el complement d’escoltar petits trossos d’obres , ens explicà tots els ingredients ( fent una similitud amb una paella) per a fer una obra operística:
Els cantants amb la seva tècnica, memòria, dicció i sobretot la capacitat d’expressar amb la veu el sentiment i l’emoció.
Els termes “duo”, “cantar junts”, o be cantar junts i cadascú amb una lletra diferent.
Els tons de veu femenina: Soprano (Maria Callas), mezzo soprano, contralt…
Els tons de veu masculina: Tenor, contratenor, baríton, baix i oktavista (Àsia, Russia)
El libreto (poesia)
La dansa
Director d’escena
Director musical
Músics
Directius del teatre
Vestuari
Agents de producció
Altres