Conferències curs 2018-2019
Dimarts, 18 de maig de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.

Montserrat Tura i Camafreita ( Mollet del vallès, 1954) és una politica i assagista catalana. Ha format part del Partit del Socialistas de Cataluya i del Moviment d’Esquerres (MES) Ha estat Consellera de Justicia de la Generalitat de Catalunya (2006-2010), Consellera d’Interior (2003-6006), alcaldesa de Mollet del Valles (1987-2003) i diputada al Parlament de Catalunya en la V, VI, VII, VIII, i IX legislatures. El 2017 va guayar el Premi Carles Rahola d’assig.
Dimarts, 4 de juny de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.

Carme Ruscalleda i Serra (Sant Pol de Mar, Maresme, 1952) és una cuinera catalana propietària, amb el seu marit Antoni Balam, del Restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar i del Restaurant Sant Pau a Tòquio (Japó). El restaurant català compta amb tres estrelles de la Guia Michelin a la labor de la cuina del restaurant i el recentment obert al Japó n’ha obtingut ja dues. És una de les cuineres més innovadores i s’ha convertit en la primera xef catalana en aconseguir tres estrelles Michelin. Autodidacta i avantguardista, però sempre a prop de la tradició culinària catalana. Nascuda en una família agricultora i comerciant, va estudiar comerç mercantil i es va incorporar al negoci familiar de xarcuteria, al qual va incorporar una secció de plats per emportar que ella mateixa cuinava. El 1988, obre amb el seu marit, Toni Balam, el Restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar, i el 2004 el restaurant de Tòquio, que ja compta amb dues estrelles Michelin. La seva cuina es basa sobretot en la cuina tradicional catalana, a la que aporta un toc diferent o original; hi destaquen els seus plats de peix. Ha escrit el llibre “Cuinar per ser feliç,” que ha estat traduït a diverses llengües, i altres llibres de receptes per a fer a cuines professionals i no professionals.
Dimarts,28 de maig de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Josep Malagarriga Picas: "TÈCNIQUES PINTÒRIQUES TRADICIONALS"

El coneixement de les tècniques pictòriques i els seus procediments pot semblar més d’ús exclusiu dels artistes però també pot interessar a l’espectador de les obres d’art per entendre-les millor en funció de la tècnica i els materials utilitzats. Perquè cada tècnica té les seves possibilitats expressives i també les seves limitacions. El domini de la tècnica ajuda a aconseguir els objectius estètics de l’obra i també la seva conservació.
Dimarts, 21 de maig de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Jaume Mateu: "PALLASSOS SENSE FRONTERES: EL RIURE EINA D'ESPERANÇA"

Nascut el 1955, Jaume Mateu i Bullich “Tortell Poltrona” és un home polifacètic que ningú sap d’on treu l’energia per ser present en tant fronts al mateix temps (i a temps). És un pallasso que fa vint anys que sua el maquillatge com a pioner europeu en la renovació del gènere. Al costat del inefable Claret Papiol va formar la parella de pallassos Germans Poltrona. De 1978 a 1983 va viure submergit en l’aventura del Circ Cric. Dirigeix les dues primeres edicions del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà i el 1993 va fundar l’ONG Pallassos Sense Fronteres. El 1997 va crear el Centre de Recerca de les Arts del Circ (CRAC), un projecte que abarca la creació i exhibició d’espectacles, una escola circense, la divulgació de les arts del circ entre els escolars i un futur Museu de la Tranhumancia.
Dimarts, 7 de maig de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Francesc Lozano Winterhalder "QUÈ ÉS AIXÒ DE LA QUÀNTICA

Francesc Lozano Winterhalder és professor de medi ambient a ESADE, impartint classes tant per pre-graduats com per l’MBA. Les principals matèries que imparteix són: ‘Integració de la sostenibilitat en l’empresa com a factor estratègic’ i ‘Responsabilitat ambiental corporativa i competitivitat empresarial com a sistemes sinèrgics’. No obstant això, el seu principal dedicació actual és la de conferenciant professional, especialitzat en temes de medi ambient en un sentit molt ampli.
Dimarts, 30 d'abril de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Pere Cabot i Roig: "EL JARDI MEDITERRÀNI AMB CRITERIS DE SOSTENIBILITAT"

Pere Cabot, enginyer Agrònom per la Universitat de València. Va iniciar la seva carrera professional en el sector privat. Posteriorment va treballar com a investigador del I.R.T.A. Al 1991 i 1992 va participar en els arranjaments ornamentals dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Actualment forma part del jurat de Viles Florides i vicepresident de la Fundació Carl Faust del jardi Botànic Mar i Murtra.
Dimarts,9 d'abril de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Joan Majó i Cruzate: "El BENESTAR I EL TREBALL EN LA SOCIETAT DIGITAL"

Llegir més
Primer Alcalde de Mataró en la democràcia, Ministre d’Indústria en el govern de F. González i “Conseiller” de la Comissió Europea responsable en l’àrea de Tecnologia, Informàtica i Telecomunicacions, amb Jaques Delors. Va presidir “NOVA ICARIA S.A,” en la època olímpica, i “BARCELONA 22@” en els seus primers anys. Va presidir el grup de Treball del Information Society Forum de Brusel.les i va ser President del European Institut for the Media de Düsseldorf. Va ser Director General de la Corporació Catalana de RTV i President de Impulsa TDT. És President de la Fundació Ernest Lluch, Vicepresident de la Fundació Jaume Bofill, i President del Cercle per el Coneixement, de la SEBAP. Autor de diversos llibres sobre la evolució del mon actual: “Xips, Cables, i Poder” (1996), “No m’ho crec!” (2009), “Després de tocar fons” (2010) i “ El món que vé… ja el tenim aquí” (2013).
Dimarts,26 de març de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Carles Paitubí Garí: "LES QUATRE ESTACIONS DE LA SALUT"
Carles Paitubí, metge especialista en Medicina Interna format a l´Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona (1992-1997). Metge internista al Servei de Medicina Interna i Cardiología del Centre Mèdic Teknon des de 1997 fins l’any 2008. Des del 2008 i en l’actualitat responsable de la Unitat de Curta Estada Mèdica de l’Hospital General del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu a Sant Boi de Llobregat. Consultor Mèdic del Departament de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital MaternoInfantil de Sant Joan de Déu a Esplugues de Llobregat des de 2010 fins 2017. Col.laborador habitual a revistes mèdiques i de divulgació científica i cultural (Ediciones Mayo S.A …). Col.laborador habitual des de fa nou anys a d’altres Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran (Barcelona, Solsona, Vilanova i la Geltrú, Barcelona/Sant Martí, Granollers, Tàrrega, Santa Coloma de Gramanet, Sabadell, Granollers, Sant Quirze del Vallés, Sant Andreu, Barberà del Vallés, Badalona, Cerdanyola, Mataró …).
Dimarts,12 de març de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Genis Cinca Algué: "POMPEU FABRA, L'HOME DEL TRANVIA"
Genís Cinca (Manresa, 1970), llicenciat en Ciències de la Informació a la UAB, es va forjar en l’ofici d’escriure a través de diverses feines i activitats, sobretot com a periodista freelance en llargues experiències autodidactes a l’estranger, al Diari d’Andorra, i també com a corresponsal a Itàlia pel diari Avui i COMRàdio. Fins aquí, el que seria el seu CV oficial. Però per entendre bé la figura del Genís, cal fer esment de la seva vessant més polifacètica: Genís Sinca s’ha dedicat a feines ben diverses i dispars: de jove es va guanyar la vida (amb cert èxit) com a model publicitari, ha fet de venedor d’apartaments i cases d’estiueig a la platja (Altafulla), amb èxit més discutible, i ha estat professor d’italià i d’anglès, en la seva dèria constant per difondre i gaudir de la riquesa de la cultura europea i la diversitat integradora i crucial que la caracteritza.
Dimarts,26 de febrer de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Josep M. Mainat: "CIÈNCIA OPTIMISTA"

Josep M. Mainat (Canet de Mar, 24 d’octubre de 1946) és un cantant i productor de televisió, i membre del grup musical La Trinca. Germà de Joan Ramon Mainat, essent encara molt jove coneix a Toni Cruz, amb qui s’associaria professionalment durant la resta de la seva trajectòria. El 1969 tots dos formen, juntament amb Miquel Àngel Pasqual, el grup humorístic-musical La Trinca.[1] Durant la dècada dels 70 i els 80 publica amb aquest grup més de 30 àlbums i el to satíric-polític de les seves cançons triomfa a Catalunya, aconseguint seguidors de totes les edats. A la fi dels 80, s’introdueixen en el món de la televisió, protagonitzant els espais de varietats i humor No passa res (1987) a TV3 i Tariro, tariro (1988-1989) a TVE.
Dimarts,12 de febrer de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Mariona Millà: "COM MIRAR UN QUADRE"

Mariona Millà Salinas (Barcelona, 29 de maig de 1954), pintora i escultora catalana. S’ha desenvolupat també en els terrenys de la joieria, la il·lustració de llibres d’art. Graduada en Arts Aplicades i Oficis Artistits per l’Escola Oficial Superior de la Llotja. La seva obra pictòrica s’ha descrit com a expressionista.
Dimarts, 29 de GENER de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de M
Xavier Garí de Barberà: "ELS DRETS HUMANS: LA GARANTIA DE LA DIGNITAT HUMANA"

Xavier Gari de Barberà (Barcelona, 1974) és Doctor en Història Contemporània (amb una tesi doctoral sobre la Història del pacifisme i la noviolència), i Màster en Història Comparada per la Universitat Autònoma de Barcelona, on també es va llicenciar en Història, especialitat Moderna i Contemporània. Ha complementat els seus estudis amb diferents postgraus sobre Cultura de Pau, Mediació i Resolució de Conflictes, Educació en Valors i Ciutadania i, finalment, Acompanyament Espiritual, si bé continua la seva formació amb el Grau en Ciències Religioses, cursant l’especialitat en Ecumenisme i Diàleg Interreligiós. És professor de la Facultat d’Humanitats de la Universitat Internacional de Catalunya, professor col·laborador dels Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, docent de les Aules Universitàries de la Gent Gran i professor de Secundària a Jesuïtes Educació. És membre investigador del Grup de Recerca i Anàlisi del Món Actual (secció Conflictes) del Centre d’Estudis d’Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona; membre investigador de l’Institut Carlemany d’Estudis Europeus de la Universitat Internacional de Catalunya, i membre del Consell Acadèmic del Centre d’Estudis ‘Cristianisme i Justícia’ (i coordinador del seu Grup de Treball sobre Religions i Pau); és també soci de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans
Dimarts,12 de gener de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.5
David Jou i Mirabent: "LA FISICA DEL GPS: RELLOTGES ATÒMICS I SATÈL·LITS ARTIFICIALS".
David Jou i Mirabent (Sitges, 1953) és doctor en Ciències Físiques i catedràtic de Física de la Matèria Condensada en la UAB. També és protagonista d’una àmplia tasca de divulgació científica, com autor tant d’assaigs com d’obres poètiques. Entre els diferents guardons de recerca rebuts destaquen el premi Rei Joan Carles I (1986), la medalla Narcís Monturiol (1991) i el premi Ciutat de Barcelona (1993). Científic, professor, escriptor, poeta i traductor… David Jou és tot un símbol de la connexió entre ciència, literatura i religió. I així ho transmet mitjançant la seva extensa obra divulgativa.
Dimarts,18 de desembre de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.8
Victoria Alsina i Burgués: "UNA BONA ADMINISTRACIÓ PÚBLICA PER VIURE MILLOR".

Victòria Alsina és investigadora, professora i consultora especialista en col•laboració publica-privada. La seva activitat investigadora i docent es centra en la recerca de solucions innovadores per resoldre alguns dels problemes que es produeixen en la crítica intersecció entre el sector públic i el sector privat i que representen un dels principals desafiaments del sector públic contemporani.
Dimarts,11 de decembre de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.1
Dimarts,4 de desembre de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.4
Maria Duran Portas: "ELS JUEUS A CATALUNYA".

Maria Duran és Diplomada en Traducció i Interpretació (UAB). Presidenta de GIGSgirona-Girona Guide Services. Administradora i Directora de Turisme Imaginari S.L.
Dimarts, 20 de novembre de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar
Aura Costa Bonet: "LA COMUNICACIÓ POSITIVA: CLAU PER UNA VIDA FELIÇ"

Aura Costa és llicenciada en Ciències de la Comunicació (UAB). Estudis de Psicologia (UOC). Mindfulness trainer (UB). Fundadora de «Optimisme Vital».
Dimarts,6 de novembre de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Dolors Marin: "ESPIRITISTES I LLIURE PENSADORES: DONES PIONERES EN LA LLUÏTA PELS DRETS CIVILS"

Dolors Marín va néixer el 1957. És doctora en Història Contemporània. Experta en la història dels moviments socials europeus contemporanis, ha realitzat treballs a la Sorbona (París) i ha treballat en diversos mitjans audiovisuals. Ha treballat sobre la formació de la cultura llibertària a Catalunya, els grups d’afinitat i la resistència armada al franquisme. Col·labora amb la L’Observatori per a la Recerca Etnològica de Catalunya en l’àmbit de memòria històrica.
Dimarts, 23 d'octubre de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Vicenç Lozano i Alemany: "EL VATICÀ I ELS SEUS SECRETS"

Vicens Lozano i Alemany. (Vic ,1956) va cursar les carreres de Periodisme i Història a la Universitat Autònoma de Bellaterra. Actualment és redactor de la Secció Internacional dels serveis Informatius de TV3, Televisió de Catalunya.
Ha treballat com a periodista a: Radio Vic, Avui, Canigó, Primera Plana, Mundo Diario, El Correo Catalán, El País, El 9 Nou (Fundador i Primer Director), Diari de Barcelona (Periodista i Director), , Mass Media director a l’Ajuntament de Martorell, Servei de Premsa de l’Ajuntament de Barcelona, Corresponsal a Espanya del programa Lavori In Corso a la RAI Italiana i Reporter i Periodista de la Secció Internacional de TV3. Entre d’altres esdeveniments ha cobert com Enviat Especial i Reporter: Els Macrojudicis a la Màfia (1986) a Itàlia i als Estats Units (entrevista a mafiosos dins presons). Ha estat una dècada al Pròxim Orient (Intifada, arribada Arafat…). Al Japó (1995) en motiu de l’aniversari de la fi de la II Guerra Mundial i les bombes d’ Hiroshima i Nagasaki. A Sri Lanka (2004) per cobrir el Tsunami. A la guerra dels Balcans a Sèrbia i Croàcia (1991-1995) i Kosovo al 1999. A diverses eleccions polítiques a Grècia, Turquia, Regne Unit i Alemanya. Especialista en el Vaticà des del 1984. Especialista en Itàlia i política italiana des del 1984. Enviat especial, Reporter i Especialista en Cuba (eleccions, dissidència, Congressos Partit Comunista). Coautor del llibre “El món en un minut i mig” (2000. Editorial La Magrana). Ha impartit conferències a les Universitats nord-americanes de Columbia, Berkeley i Ucla. Imparteix conferències i seminaris a Universitats, Col·legi de Llicenciats, Auditoris municipals i associacions des de l’any 2013.
Dimarts,9 d'octubre de 2018 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.
Bonaventura Clotet: "DE LA RECERCA SOBRE LA SIDA A LA RECERCA PER A TOTHOM"
