«Reptes de l’acció humanitària al 2018. L’Experiència de Metges sense Fronteres»

«Reptes de l’acció humanitària al 2018. L’Experiència de Metges sense Fronteres»

REPTES A L’ACCIÓ HUMANITÀRIA AL 2018

L’EXPERIÈNCIA DE METGES SENSE FRONTERES

MILA FONT JIMENEZ

Dimarts 5 de juny del 2018

L’organització METGES SENSE FRONTERES  és una organització privada medico-humanitària internacional que aporta ajuda a les poblacions en situacions precàries produïdes per catàstrofes naturals, epidèmies de fam…així com a les víctimes de conflictes armats.

Van començar l’any 1971, un grup de metges de la Creu Roja a la guerra de Biafra. La finalitat no és només l’assistència, sinó també donar a conèixer a la resta del món els esdeveniments del país on intervenen. Actualment estan a 70 països;  El 95% del seu finançament és privat,  fet que els hi dóna independència política i llibertat per a poder decidir on actuen.

En 72 hores poden respondre a la necessitat del país que ho necessita. Els membres són professionals amb contracte laboral i amb un elevat compromís humà.

Les seves actuacions van dirigides bàsicament a:

1r grup.- Víctimes de guerra: ferits, desplaçats, refugiats.

Actualment un 90% de les víctimes de guerra són civils, dada que és   esgarrifosa si la comparem amb les dades de les dues últimes guerres mundials.(Primera Guerra Mundial: 90% soldats i un 10% de civils; Segona Guerra Mundial: 50% soldats i 50% civil).

2n grup.- Persones malaltes per epidèmies o malalties endèmiques: èbola, sida, chagas, tuberculosi… Persones que no tenen accés a medicaments

3r grup.- Persones excloses de la Sanitat Pública.

4t grup.- Víctimes de les catàstrofes naturals. Aquest grup és més reduït que el  altres. Hi ha més resposta internacional.

PRINCIPIS DE LA ORGANITZACIÓ METGES SENSE FRONTERES

  1. Neutralitat: en situacions de conflicte bèl·lic, s’atén a tots dos bàndols.
  2. Independència ideològica: no tenir en compte idees, religió, sexe, etc.
  3. Humanitat: només per ser persona necessites ajuda.
  4. Proporcionalitat. Rebre ajuda segons el que es necessita
  5. Ètica mèdica.
  6. Eficàcia i qualitat professional. Intentar controlar tota l’ajuda segons necessitat
  7. Transparència. Tot ha d’estar publicat
  8. Control de l’ajuda.

Actualment hi ha 65,5 milions de refugiats/desplaçats al món.

El professionals , metges, infermeres, administratius, etc. , periòdicament tenen assistència psicològica per tal de poder assumir i afrontar les difícils situacions humanitàries en les que treballen.

El “ Mare Nostrum”, vaixell de l’organització, rescata persones a alta mar. Immigrants procedents de Síria, Eritrea, Sudan del Sud, l’Afganistan i altres països africans. En tres anys s’han rescatat 50.000 persones. Durant l’any 2017 varen morir ofegades 11.000  persones. La mortalitat ha augmentat : al 2015, 1 de cada 268 persones moria; al 2016 foren 1 de cada 71 i al 2017 1 de cada 55.

Cada cop és més difícil ajudar, és més arriscat i perillós.

La Comunitat Europea no assumeix el greu problema i , segons la conferenciant, pensa:que no arribin” . S’arriba a un acord signat entre la UE i Turquia molt qüestionat per ser molt inhumà. L’organització renuncia a tots els fons públics de la UE en protesta per aquesta resolució i per la política migratòria europea, basada en defensar les seves fronteres i oblidant les persones que han fugit de la guerra i patiment.

Un fet molt greu són els atacs a hospitals de països en guerra, Siria, Iemen i l’Afganistan. Són fets criminals en els que moren malalts, civils i  professionals de l’organització. A la Unió Europea  s’aproven resolucions però no s’arriba mai a una  investigació.

Per acabar, la Dra. Mila Font ens va dir el següent:  “Aquesta epidèmia d’indiferència cap a la gent més desvalguda que hi ha a la societat, és una epidèmia que es transmet per un mosquit, mosquit de la ignorància; que té una vacuna que és l’educació, un tractament que és la informació i l’empatia i sobretot té una cura que és la humanitat”.

 

Vilassar de Mar, 5 de juny del 2018

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?