La Sofrologia: Una ciència de la consciència  i de l’equilibri emocional

La Sofrologia: Una ciència de la consciència i de l’equilibri emocional

Sofrologia, etimològicament significa l’estudi de la consciència en equilibri (SOS-Equilibri, PHREN-Consciència i LOGOS-Estudi). És una disciplina científica, inspirada en la fenomenologia de Husserl com a forma de coneixement de la persona cap a si mateix/mateixa,  i que té com a objectiu l’estudi de la consciència i la conquesta dels valors existencials de l’ésser.

 

RESUM DE LA CONFERÈNCIA

La conferenciant Mª Àngels Castillo va començar la seva exposició a partir dels següents apartats

  • Què és la Sofrologia?
  • Mecanismes del cervell
  • La Relaxació Dinámica de Caycedo (RCD) com a mètode propi de la Sofrologia
  • Aplicacions i beneficis de la RDC per a la salut psicofísica i emocional

La Sofrologia és una ciència de la consciència.

El seu objectiu és el desenvolupament d’una consciencia serena i positiva.

La Sofrologia afavoreix la consciència d’un mateix desenvolupant actituds positives a la vida. Gestiona els pensaments i les emocions. Potencia la creació d’hàbits positius. El cervell processa uns 60.000 pensaments al dia més del 90% es repeteixen i al voltant del 80% aquests són negatius, autolimitants o autodestructius.

No podem eliminar el pensament però podem deixar d’estar enganxats a ell? Hem d’intentar aprendre a desconnectar.

Les emocions són reaccions afectives més o menys espontànies davant fets significatius. Poden ser de: satisfacció, disgust, dolorosa o indiferència (Bisquerra, 2088)

Estan a la base del nostre comportament com a persones. Hem d’aprendre a escoltar-les, observar-les i reconduir-les cap on nosaltres volem.

“Em deixo portar per l’emoció o l’emoció em porta?”

O bé

“Sóc jo qui condueix a l’emoció?

“No som responsables del que sentim però sí que ho som d’allò que fem amb el que sentim” (Jaume Soler i M.Merè Conangla)

Els pensaments creen i sostenen les emocions

La Sofrologia va ser fundada l’any 1960 pel Dr Alfonso Caycedo, metge neuropsiquiatre a Madrid. El seu fundador es va inspirar en els seus viatges per l’Orient així com en disciplines com el ioga, el budisme o el zen. Aquesta disciplina va iniciar-se en el medi hospitalari per a desenvolupar-se posteriorment en els camps de la pedagogía, de l’esport i de l’empresa.

La paraula Sofrologia prové de les arrels gregues:

                                               SOS:    equilibri

                                                PHREN: consciencia

                                                LOGOS: estudi

Estudi de la consciència en equilibri

La Sofrologia Caycediana és un mètode psicocorporal d’autoconeixement basat en la vivència que anem adquirint a través d’un entrenament personal amb tècniques de relaxació i d’activació del cos i de la ment fins a desenvolupar una consciència més serena.

La Sofrologia caycediana es desenvolupa en tres cicles principals, compostos cada un d’ells de 4 graus (12 graus en total)

La primera teoría Caycediana es basa en els estats i els nivells de consciència.

Consciència patológica

Consciència ordinària

fins arribar

Consciència sofrológica

Amb la pràctica de la sofrologia es passa d’una consciència natural o ordinària (on les emocions són més reactives ) a una consciència sofrònica (on les emocions són més constructives).

L’estat de consciència que interessa en sofrologia és l’estat sofrònic que seria l’oposat a l’estat patològic o de malaltia. L’estat sofrònic proporciona una acció positiva dirigida a una part de la consciencia que repercuteix positivament en tot el nostre ésser (Dr Caycedo). Aquesta acció positiva és el principi fonamental de la sofrología, on el cos i la ment gaudeixen de serenitat.

Les característiques del mètode Caycedo es basen en la vivència i la repetició. L’entrenament sofrològic està basat en el concepte de “vivència”

COS                             MENT

I repetició  que té un efecte real sobre l’organisme, especialment a nivell dels seus circuits cerebrals.

La vivència i la repetició porten cap a una consciència plena

 Mitjançant la pràctica continuada de la Sofrologia aprenem a desconnectar dels nostres pensaments automàtics i de mica en mica anem adquirint la capacitat de gestionar de manera voluntària i conscient les nostres emocions i els nostres pensaments (Sofrocay).

Els beneficis que podem trobar a l’hora de practicar la Sofrologia són:  corporals, mentals, emocionals i desenvolupament dels valors.

Al final de la xerrada vam fer una pràctica de sofronització de base de 10 minuts. Vam anar prenent consciència de nosaltres mateixos mitjançant la relaxació. Aquesta és la primera tècnica de totes les tècniques que es desenvoluparan progressivament  en al Sofrologia.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?