“Vida i obra de l’escriptor Prudenci Bertrana”

“Vida i obra de l’escriptor Prudenci Bertrana”

El record de la figura de l’escriptor  Prudenci Bertrana (1867-1941)  i l’estudi de la seva obra el situen entre els grans escriptors de la literatura catalana.

RESUM CONFERÈNCIA TONI SALA
VIDA I OBRA DE L’ESCRIPTOR PRUDENCI BERTRANA
13 DE MARÇ 2018
L’escriptor català Toni Sala Isern ens va presentar l’obra de l’escriptor Prundenci Bertrana (1867-1941).
P. Bertrana neix a Tordera el 1867. Fill de propietari rural, de “casa bona”, igual que els seus companys literaris del modernisme català ,( Joaquim Ruyra, Àngel Guimerà, Caterina Albert, Josep Margall entre altres), rebré una completa educació.
De molt jovenet, es traslladà amb la seva família a Girona i passaven els estius al mas pairal de l’Esparra, poble del municipi de Riudarenes, una propietat surera. Aquí s’impregnà de les sensacions de la naturalesa fet que determinarà tota la seva vida i obra.
La mort del seu pare i un plet perdut el va portar quasi a la ruïna . A Girona en un inici va guanyar-se la vida com a professor de pintura i de dibuix per tirar endavant la seva família
Es considera que va ser un modernista desplaçat del seu temps pels nous corrents noucentistes. Prudenci Bertrana va escriure la seva primera novel.la als 35 anys amb la novel.la Violeta que ha restat inèdita fins al 2013.

Per a ell la vida al camp era l’ideal de llibertat amb un íntim lligam amb la naturalesa.
Els modernistes treballen amb els sentits portant-los al límit i utilitzen la naturalesa com a expressió del seu món interior. Al descriure la naturalesa com a forma vivent expressen el seu món, els seus dubtes, el seu estat d’ànim….Per a ells, exterior i interior és el mateix. Tots els problemes s’exterioritzen.
El lèxic de les seves obres és ric i extens , extret de les seves converses amb llenyataires , carboners, peladors de suro…i és un dels atractius de la seva prosa.
La novel·la que l’ha fet més conegut és Josafat (1906). Amb ella es presentà al premi literari Festa de la Bellesa a Palafrugel

l i no va ser guanyador per “raons morals”. Va guanyar “L’home bo” de Josep Pous i Bagés i segons el Toni Sala, d’aquesta ningú se’n recorda i en canvi Josefat ha esdevingut un clàssic català.
Viu una temporada a Barcelona on treballarà com il·lustrador de les revistes L’Esquetxa de la Torratxa” i “La Campana de Gràcia. A Barcelona, constrenyit econòmicament, va viure amb moltes dificultats. A més se li varen morir tres filles. Sempre va enyorar la vida rural, sempre s’hi va trobar inadaptat. També va escriure obres de teatre i va fer de professor de dibuix a l’escola del Bosc.
Va tractar amb una gran llibertat de temes de vici i crueltat. A la novel·la Josafat hi ha una tensió extrema entre l’erotisme (vida i plaer) i la religió ( foscor i culpa). Talment com si la religió transformés l’erotisme en un vici animal. Relata les relacions entre un campaner, Josafat, amb Fineta, una prostituta manipuladora que encarna el malèfic desig sexual. Un erotisme situat en un context de sacrilegi ( església), ja que esdevé en el marc de la catedral de Girona, que encara aguditza més la inquietant impressió que ens transmet. Novel.la d’un solitari, marginat , tema que trobem en altres novel·les seves. Una altre personatge de la novel·la és la Pepona, que representa la noia de poble, primitiva i per tant més sana d’esperit. Els noms dels tres personatges venen de Josep o Josefa, és a dir tres personatges, tres mons interns, tres vides , tres dilemes dintre del món intern de l’autor.
El Toni ens llegeix fragments d’en Josafat per sentir la tensió i la lluita d’aquests personatges, lluita impregnada de culpa, sexe, erotisme i religió per superar les forces del Bé i del Mal al qual l’individuo desarrelat i marginal sucumbeix i és incapaç de superar-les.
Josafat és un personatge que encarna l’individu marginat i inadaptat, tan propi de la literatura del fi de segle, que acaba esclafat pel pes de la religió.
L’erotisme, l’anticlericalisme i el dilema camp-ciutat va ser una constant en la seva obra. També, la lamentació per la infància perduda, la nostàlgia de la vida rural, i l’angoixa de l’home inadaptat seran temes recurrents.
L’obra de Prudenci Bertrana ens dona experiències i sensacions intenses.
Toni Sala ens diu que la veritable revisió de la seva pròpia trajectòria biogràfica arriba amb la trilogia Entre la terra i els núvols, integrada per L’hereu (1931), guardonada amb el premi Crexells, El vagabund (1933) i L’impenitent, acabada el 1939 i no publicada fins al 1948.
Mor en plena postguerra, el 1941. Al 1965 s’editen les seves Obres completes i a partir del 1968, a Girona es creà del premi de novel·la que porta el seu nom i que és un del prestigiosos premis fins avui..

La Generalitat de Catalunya acorda declarar l’any 2017 «Any Bertrana» en commemoració del 150è aniversari del naixement de l’autor, i del 125è de la seva filla, Aurora Bertrana.

Toni Sala Isern és escriptor i professor del departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra.
De la seva obra literària destaquem:
Entomologia ( Premi Documenta ), Edicions 62, 1997 . Recull de contes va guanyar el Premi documenta
Petita crònica d’un professor a secundària, Edicions 62, 2001
Un relat de la nova immigració africana, Edicions 62, 2003 / Adji, Kunstverein Tiergarten
Els nois, L’altra, 2014 Premi Crítica de Narrativa Catalana . Traduït a l’anglès
El cas Pujol. Reflexions sobre el terreny (2014), Premi Ciutat de Barcelona

De les seves obres, la crítica destaca “ la voluntat de mostrar la cara oculta de la realitat … ”la meticulosa capacitat d’observació i la netedat, claredat i transparència per a traduir a la llengua escrita aquesta mirada penetrant”.
El Toni entén la literatura com un llanterna que il·lumina els racons més foscos de la condició humana… i que ens ajuda a estimar la vida amb tots els clarobscurs.
També col·labora cada dijous amb una columna en el diari Ara i és conductor de varis Clubs de Lectura: Sant Feliu de Guíxols, Palafolls, Mataró i Cabrera de Mar.

Vilassar de Mar, 13 de març de 2018

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?