“Un passeig per L’Ópera”

“Un passeig per L’Ópera”

RESUM DE LA INAUGURACIÓ DE L’AULA D’EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA VILASSAR DE MAR

L’acte va començar envoltat d’un ambient emotiu i gratificant al constatar la molt bona acollida que havia tingut la primera conferència del curs. Per la gran afluència de públic que havia assistit a l’esdeveniment, la sala estava plena de gom a gom.

En Joan Camps, president de l’Aula , en nom de la Junta va començar fent la salutació i donant la benvinguda als assistents,  passant a continuació a explicar com s’havia creat l’Aula arran d’una iniciativa de Serveis Socials de Vilassar de Mar i la col·laboració d’un grup de veïns /veïnes que van començar a endegar el projecte el darrer mes de novembre amb tota la il·lusió i interès per poder començar el més aviat possible. L’objectiu es va aconseguir aquest dia amb la primera conferencia organitzada per l’Aula.

Després d’exposar les raons i els objectius de l’Aula, donà la paraula a l’alcalde de Vilassar de Mar. Aquest mostrà la seva satisfacció per la nova associació cultural vilassarenca i fent una similitud amb les sèries televisives tant d’actualitat, per ell, l’Aula, igual que les series, és un nou format i una nova oportunitat per aprendre en aquest món tan canviant. Ens felicità i ens desitjà un llarg camí.

A continuació, la M. Àngels Marsal explicà que el periodista  Antoni Basses va clausurar la seva conferència, “Periodistes a EEUU i a Catalunya” , degut a l’enunciat Ple del Parlament per aquesta mateixa tarda. Tot seguit,  ens presentà el conferenciant  Enric Mayoles, fent palès el seu profund i estès  coneixement musical. També ens explicà diferents facetes de la vida de l’Enric: viatges, programes radiofònics, amistats curioses… tota una vida  plena d’iniciatives al voltant de la seva gran passió que és la música i en especial l’òpera.

I l’Enric va prendre la paraula:

“Un passeig per l’òpera”

L’Enric ens digué que la paraula òpera ve de l’italià “obra musicada” i la primera obra fou l’Orfeó de Monteverdi, l’any 1607 .

Al 1637, es va començar a pagar entrada al teatre. D’alguna forma es feia més social i menys elitista. Al teatre de Sant Cassiano , Venecia, va ser on es representà la primera una obra per a tot el públic.

L’òpera ha representat moltes obres literàries universals i sempre ha estat lligada a la modernitat. A més, igual que el futbol, desperta passió, discussió, fervor, entusiasme…

Amb el complement d’escoltar petits trossos d’obres , ens explicà tots els ingredients ( fent una similitud amb una paella) per a fer una obra operística:

 • Els cantants amb la seva tècnica, memòria, dicció i sobretot la capacitat d’expressar amb la veu el sentiment i l’emoció.

 • Els termes “duo”, “cantar junts”, o be cantar junts i cadascú amb una lletra diferent.

 • Els tons de veu femenina: Soprano (Maria Callas), mezzo soprano, contralt…

 • Els tons de veu masculina: Tenor, contratenor, baríton, baix i oktavista (Àsia, Russia)

 • El libreto (poesia)

 • La dansa

 • Director d’escena

 • Director musical

 • Músics

 • Directius del teatre

 • Vestuari

 • Agents de producció

 • Altres

Tots aquest ingredients i el públic es troben en el continent de l’òpera que és el “Teatre de l’òpera”. La majoria són edificis emblemàtics de la ciutat on estan i competeixen entre ells per ser el millor en sonoritat i modernitat arquitectònica.

Cal ressaltar el Teatre de Baireuth, Baviera, dissenyat i construït  pel mateix Wagner per poder representar les seves obres amb una quasi perfecte sonoritat.

l’Enric finalitza la seva presentació amb l’aria Nessum Dorma  cantada per Aretha Franklin que ens envolta d’emoció.

En el torn de paraules, entre altres qüestions es comentà que anar al Liceu a veure una obra operística,  per a la majoria de les persones pot resultar car L’Enric explica que  són molts els mitjans que es requereixen  per posar en marxa una òpera i per tant és alt el cost monetari. Tanmateix, hi han obres molt dignes i més econòmiques que es representen  per exemple a l’òpera de Sarrià o bé a l’òpera de Granollers. Es proposa que l’Aula organitzi una sortida a l’òpera a fi de poder gaudir d’audicions d’aquests dos llocs.

Per acabar l’acte, la Mª Àngels obsequià l’Enric amb un ram floral agraint-li la seva participació i en Joan convidà els/les assistents a un “pica pica” amb copa de cava. Paral.lelament es donava informació per part dels companys de la Junta a totes aquelles persones interessades en fer-se socis/sòcies.

 Cal destacar la presència de companys i companyes de les aules de El Masnou i d’Argentona així com de la presidenta de l’AFOPA Muntsa Lamúa. La rebuda de l’acte per part dels /les assistents va ser molt bona. Els comentaris sobre la conferència eren positius considerant-la engrescadora i enriquidora. Podem dir que el sentiment que vam tenir la Junta és que  el projecte de l’Aula d’Extensió Universitària de Vilassar de Mar havia tingut molt bona acollida i acceptació. Així com també esperem que tingui un gran seguiment en el futur.

Vilassar de Mar 30 de gener 2018

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?