CONFERÈNCIES CURS 2019-2020

PROPERES CONFERÈNCIES

CONFERÈNCIES REALITZADES CURS 2019-2020

Dimarts, 24 de març de 2020 a les 6 h de la tarda.

TASTETS CULTURALS A L’AULA
(Annexes lliures en temps de confinament)

En primer lloc hem pensat pel dimarts dia 24 de març penjar a la nostra pàg. web (www.aulavilassardemar.cat) la següent entrada: Jacint Verdaguer Un escriptor per a un poble. Es tracta d’un documental de 57 minuts.

Proposem escoltar-lo si voleu a les 6 h de la tarda, com un complement temàtic de la conferència quinzenal de l’Aula.

Esperem que us agradi i cuidem-nos molt.

Dimarts, 24 de març de 2020 a les 6 h de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.

Anna Maluquer i Ferrer "El meu Verdaguer"

Anna Maluquer i Ferrer poeta i rapsoda

Dimarts, 10 de març de 2020 a les 6 h de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.

Marc Eguiguren "El Brexit i altres reptes per Europa"

Dr. Marc Eguiguren Huerta.  Director executiu de l’Aliança Global per a una Banca amb Valors.
Economista, Doctor en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Politècnica de Catalunya i professor de Departament d’Organització d’Empreses de la Universitat Politècnica de Catalunya. Membre de el consell d’administració de diverses societats entre les quals sobresurten Triodos Bank, NV (Països Baixos) i Catalunya en Miniatura, S.L. Ha estat director general de Grup Empresarial Inmark, SA, conseller delegat de Makeateam, SA i director general i fundador de Grup Network. En etapes anteriors va dirigir l’àrea d’escola de negocis de Les Heures – Universitat de Barcelona i va ocupar càrrecs executius en grans bancs i en empreses de consultoria a nivell internacional.

Dimarts, 25 de febrer de 2020 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.

Dr. Manuel Puig Domingo "El Campus de Can Ruti:Una oportunitat per la ciència mèdica"

Manuel Puig Domingo. Professor de grau de Medicina de la UAB, cap del servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Institud Germans Trias de Barcelona. Director de la Fundació Rossend Carrasco i Formiguera.
 Doctor en Medicina  per la UAB, va fer la residència al servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital de Sant Pau i va passar dos anys com a investigador i professor a la University of Texas Health Science Center. Fins l’any 1999 va exercir l’assistència i la investigació a Sant Pau, on va ser l’encarregat de coordinar el laboratori d’Endocrinologia Experimental. També ha estat director mèdic del Consorci Sanitari del Maresme, director de Recerca de l’Hospital de Mataró i vicepresident de les sSocietats Catalana i Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició.
Diplomat en Gestió de Serveis Sanitaris, entre el 2003 i el 2010 va treballar en el servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Clínic de Barcelona. Des de 2010 és el cap de el servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Germans Trias i des de 2011 director de la Fundació Rossend Carrasco i Formiguera.
El doctor Puig és professor del grau de Medicina de la UAB; ha dirigit quatre tesis doctorals i ha signat 26 projectes de recerca com a investigador principal. Compta amb 151 publicacions en revistes científiques nacionals i internacionals i ha estat editor de dos llibres sobre endocrinologia, a més d’autor de 42 capítols en obres de la mateixa especialitat. Ha obtingut cinc premis de societats científiques o professionals.
 

Jordi Agustí Ballester "Jaume Almera i els origens de la paleontologia a Catalunya"

Dimarts, 11 de febrer de 2020 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.11

Ignasi Terradas Saborit "La justícia en los pobles primitius"

Ignasi Terradas Saborit. Catedràtic d’Antropologia Social a la Universitat de Barcelona. Llicenciat en Filosofia i Lletres (Psicologia, UB). Doctorat en Filosofia (Sociologia, Universitat de Manchester).
“LA JUSTICIA EN ELS POBLES PRIMITIUS”

Quin sistema jurídic preval en els anomenats pobles primitius o societats àgrafes. Tipus de judicis que hi tenen lloc, com esmenen i redrecen els danys i perjudicis produïts. Quina importància hi té la part ofesa o víctima en comparació amb el nostre procés penal. Paper de la venjança en relació a la justícia i el seu ordenament jurídic. Relacions amb els límits del nostre dret penal i la justícia restaurativa.

 

Dimarts, 28 de gener de 2020 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.

Albert Sáez Casas "La Constitución Española 1978" El contracte originari de la Constitució de 1978

Albert Sáez i Casas. Doctor en periodisme per la Universitat Ramon Llull. Ha estat president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMC), i actualment director adjunt del “Periódico de Catalunya”.

Ha treballat a Televisió de CatalunyaCatalunya Ràdio i El Observador. Ha estat director adjunt del diari Avui des del 1998 fins al 2006, quan va passar a formar part de l’equip editorial d’El Periódico de Catalunya. També ha col·laborat a les tertúlies de Ràdio Barcelona-Cadena SEREl matí de Catalunya Ràdio i Els matins. Va guanyar el premi Joan Maragall 2000 i ha publicat, entre d’altres, El futur del nacionalisme (2005); L’endemà de la independència (en col·laboració) (2005); El llenguatge cristià en la cultura de masses (2001); De la representació a la realitat. Propostes d’anàlisi del discurs mediàtic (1999); Què pensa Antoni Deig (1996). El 2014 va obtenir el premi Joan Fuster d’assaig per l’obra El periodisme després de Twitter. Notes per repensar un oficiHa estat també vicepresident de l’Opinió Catalana, president del grup Gaziel, tresorer de la Societat Catalana de Comunicació de l’Institut d’Estudis Catalans, membre dels patronats de la revista Cavall Fort, de la Fundació Joan Maragall, de la Fundació Cassià Maria Just i de la Fundació del Baròmetre de la Cultura i la Comunicació, a més de membre del jurat del Premis Ciutat de Barcelona de Periodisme (2000 – 2005).

 

Dimarts, 14 de gener de 2020 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.14

Vicenç Altaió i Morral "Joan Brosa i Joan Miró"

Vicenç Altaió i Morral,  patró de la Fundació Joan Brossa, és un poeta i essagista catalá, traductor de teatre, crític d’art, articulista d’opinió i agitador cultural. Va ser director del centre KRTU i de l’Arts Santa Mònica. Ha estat comissari de nombroses exposicions de tema artístic, literari i científic, així com de l’Any Miró, de l’Any Pla i de l’Any Dalí.
Fidel a la seva trajectòria multidisciplinària, ha interpretat el paper de Giacomo Casanova en el film d’Albert Serra, “Història de la meva mort”.

Dimarts, 8 de gener de 2020 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.

Pol Avinyó "AIDA de Giuseppe Verdi"

Musicòleg, crític d’òpera i membre de la direcció del Gran Teatre del Liceu, Pol Avinyó impartirà el proper dimarts a la tarda una conferència per contextualitzar l’Òpera Aida, de Giuseppe Verdi.
Repassant l’argument de l’obra, donarà algunes claus per gaudir-la plenament.

Dimarts, 17 de desembre de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.

Manuel Sans "VIDA DESPRES DE LA VIDA"

Llicenciat en Medicina i Cirurgia el 1967 a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. Especialista en Cirugia General (1970)
Ex Cap del Servei de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu de la Ciutat Sanitària de la Seguretat Social a Bellvitge (L’H). President de la Secció de Metges Sènior del Col·legi de Metges de Barcelona.

Dimarts, 10 de desembre de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.

Jordi Agustí Ballester "Jaume Almera i els origens de la paleontologia a Catalunya"

 Jordi Agusti Ballester (Barcelona1954) Paleontoòleg, doctoràt en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona sota la direcció de Miquel Crusafont i Pairó de Sabadell. Es professor d’investigació a l’Institut de Paleontologia  Humana i Evolució social la Universitat Rovira i Virgili.
El 1976, juntament amb Josep Gibert Clols i Narcís Sánchez, va descobrir el jaciment de Venta Micena al poble d’Orce a província de Granada
La seva tasca de recerca s’ha centrat en l’estudi dels micromamífers fòssils des del doble vessant evolutiu i paleoecològic i ha dirigit diversos projectes europeus

Dimarts, 3 de desembre de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.

Maria del Mar Galceran "Aproximació al fenomen de la prostitució: una mirada des del Lloc de la Dona"

Doctora en Pedagogia per la Universitat de Barcelona (2000).Al llarg de la seva trajectòria professional ha combinat la docència universitària amb diversos càrrecs de gestió acadèmica i pedagògica. Professora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social de la URL (1990 a 2009) i de la Facultat de Ciències de la Salut-Blanquerna de la URL (2012 a 2016). Actualment és coordinadora tècnica del Lloc de la Dona de les Germanes Oblates, centre que acull dones que viuen en contextos de prostitució i/o víctimes de tracta amb fins d'explotació sexual.

Dimarts, 19 de novembre de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.2219

Amaranta Herrero Cabrejas "Emergència Climàtica: Radiografia d'una crisi sense precedents"

Amaranta Herrero Cabrejas, llicenciada en Sociologia, per la Universitat Autònoma de Barcelona, Enginyera Tècnica Agrícola per la Universitat Politécnica de València i doctora en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Combina formació tan de les ciències naturals com de les ciències socials i ha central el seu àmbit d’especialització en la sociologia ambiental.  És una persona interessada en la realitat política socioambiental, que seguéix amb atenció els diferents debats sobre la temàtica que es donen en l’actualitat.

Dimarts, 5 de novembre de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.2219

Jordi Pigem "ÀNGELS I ROBOTS"

Jordi Pigem (Barcelona, 1964) és filòsof de la ciència i escriptor.  Doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona  amb la tesi “El pensament de Raimon Panikkar: Una filosofia de la interdependència”.
El conferenciant analitza els miratges del món actual com el comsumisme, el culte a les presses i les utopies tecnològiques i proposa la necessitat d’un canvi de pensament que ens porti a esvair els miratges que ens enlluernen i ens ensenyin a retrobar el nexe amb un sentit més autèntic de l’existència.
                                                                          “Àngels i robots”

 FONS DOCUMENTAL DISPONIBLE A LA BIB. ERNEST LLUCH I MARTÍN

  • Ford, Martin. El auge de los robots: la tecnología y la amenaza de un futuro sin empleo. Barcelona [etc.]: Paidós, 2016. 297 p. ISBN 9788449332302.
  • Pascal, Blaise. Escrits de filosofia de la ciència. Girona: La Ela Geminada, 2017. 146 p. ISBN 9788494732201.
  • Prades, Josep Lluís. La filosofia de la ciència. Barcelona : UOC, 2005. 77 p. ISBN 8497883411.
  • Pigem, Jordi. Bona crisi: cap a un món postmaterialista. Badalona: Ara Llibres, 2009. 159 p. ISBN 9788492552856.
  • Serrano, Javier. Un mundo robot: la mayor revolución jamás conocida que cambiará nuestros trabajos, nuestras vidas, y el destino de la humanidad. [Córdoba]: Guadalmazán, 2018. 508 p. ISBN 9788494778667.

Ortega, Andrés. La imparable marcha de los robots. Madrid: Alianza, cop. 2016. 283 p. ISBN 9788491045250.

  • Pigem, Jordi. Àngels i robots: la interioritat humana en la societat hipertecnològica. Barcelona: Viena, 2017. 165 p. ISBN 9788483309315.
  • Pigem, Jordi. Global personal social: valores para un mundo en transformación. Barcelona: Kairós, 2011. 165 p. ISBN 9788472458963.
  • Pigem, Jordi. Intel·ligència vital: una visió postmaterialista de la vida i la consciència. Barcelona: Kairós, 2016. 184 p. ISBN 9788499885001.
  • Sardar, Ziauddin; Van Loon, Borin. Filosofía de la ciencia: una guía il·lustrada. Madrid: Tecnos, 2019. 190 p. ISBN
  • Suárez, Mauricio. Filosofía de la ciencia: historia y pràctica. Madrid: Tecnos, DL 2019. 216 p. ISBN 9788430976102.

Ens trobareu a:

Biblioteca Ernest Lluch i Martín

Carrer Santa Eulàlia, 66-80

08340 Vilassar de Mar

Tel. 937 506 834

b.vilassarm.elm@diba.cat

http://bibliotecavirtual.diba.cat/vilassar-de-mar-biblioteca-ernest-lluch-i-martin

Seguiu-nos a:

Twitter: @Biblioteca_VdM

Facebook: www.facebook.com/biblioteca.ernestlluch

Dimarts, 22 d'octubre de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.22

Gemma Busquet Rico "EL NAIXEMENT DE LES ESTRELLES I LA FORMACIÓ DE PLANETES"

Gemma Busquet Rico   (Girona,1979). Doctora en Física per la Universitat de Barcelona. Docent d’altes energies, astrofísica i cosmologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Divulgadora activitats educatives relacionades amb la ciència i l’astronomia.
    LA FORMACIÓ DE SISTEMES PLANETRIS.
En una nit fosca, ben allunyats de les grans ciutats, podem contemplar
la Via Làctia, el seu color blanquinós degut als cúmuls d’estels que la
formen en contrast amb el que semblen forats en el cel.
  No va ser fins
a mitjans del segle XX que es va associar aquestes regions fosques amb els llocs on neixen les estrelles, i gràcies als avenços en astronomia infraroja i mil·limètrica es va establir una relació entre els núvols foscos i la formació d’estels i sistemes planetaris. En aquesta xerrada parlarem de com la radioastronomia ens permet veure la llum no visible de les regions de formació estel·lar així com el procés que dóna lloc a la formació de les estrelles i els sistemes planetaris com ara el nostre sistema solar.

Dimarts, 8 d'octubre de 2019 a les 6 de la tarda.
Sala Roser Carrau, Centre Cultural Can Bisa, Vilassar de Mar.

Pelai Pagès i Blanc i Ramón Verdaguer i Pons: "TERESA REBULL, ARTISTA COMPROMESA"
Actuació del grup misical MARENDA.

Teresa_Rebull
Teresa Soler i Pi, (Sabadell,  1919 – Banyuls de la Marenda , 2015), més coneguda per Teresa Rebull, fou una lluitadora i activista política republicana,  cantautora, poetessa i pintora catalana. Formà part de la Nova Cançó.
A càrrec de  Pelai Pagès i Blanch, doctor en Història i professor d’Història contemporània UB i Ramon Verdaguer i Pons, advocat, assessor d’Ajuntaments, actor, cantant i conferenciant.
Música a càrrec del grup Marenda, format per Enric Badal (violí i veu) i Isidre Caro (guitarra i veu).
Top

Login


Create an Account!
Forgot Password?
Registration is disabled.

Want to Login?

Forgot Password?